Ekobankens kontor på Lilla Nygatan i Stockholm

Tankar från vår vd

Det spelar roll var dina pengar placeras

Ekobanken är på första plats för sjätte året i rad när det gäller Sveriges banker och deras hållbarhetsbetyg! I Fair Finance Guides granskning ser man över hur hållbart bankerna investerar och lånar ut pengar och hur det påverkar människor och miljön. Jag är så stolt och glad för arbetet som Ekobankens medarbetare, styrelse och fullmäktige nu och sedan starten har lagt ner. För att inte glömma bankens kunder och ägare. Mer information om granskningen, se länk längre ner i nyhetsbrevet. Det finns även länkar till Right livelihood Award där ni kan läsa mer om pristagarna och det fantastiska arbetet som de utför varje dag, vårt samarbete med Lexly och nya lånekunder mm. 

Det tål att upprepas – ja, det spelar roll var dina pengar placeras för att få till en hållbar omställning i samhället.

Snällhet, empati, medmänsklighet, respekt för olikheter och tydlighet är viktiga ledord för mig och många med mig. I dessa tider känns det viktigt att föra fram dem om och om igen. På arbetsplatsen, i familjen, bland vänner och i våra möten med människor i vardagen. Det är inte lätt alla gånger. Det är så mycket i vår omvärld som behöver stöpas om och utvecklas. Det Ekobanken arbetar för är att synliggöra hur pengar kan vara verktyg för en hållbar utveckling och en omställning. Vi vill lyfta fram de ekologiska, sociala och kulturella mervärden som utlåningen till våra kunder medför.

Mitt första år som vd är snart över och jag vill tacka alla medarbetare, kunder, ägare och samarbetspartners för det vi tillsammans åstadkommer. Nu har vi 2021 framför oss - låt oss hoppas på ljusare tillvaro och tillsammans arbeta för en bättre värld.

I denna pandemi som fortfarande pågår har vi en fortsatt tät dialog med våra kunder och vi gör vad vi kan för att stötta dem utifrån varje kunds specifika behov.

Jag vill även återigen upprepa vad en klok person har sagt: Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Med önskan om en fridfull julhelg!

 

Maria Flock Åhlander, vd Ekobanken

Ekobanken får högsta hållbarhetsbetyg

När årets upplaga av Fair Finance Guide presenterades hamnade Ekobanken för sjätte året i rad på första plats när det gäller Sveriges banker och deras hållbarhetsbetyg!

I granskningen ser man över hur hållbart bankerna investerar och lånar ut pengar och hur det påverkar människor och miljön.

 
Mer om granskningen
 

Webinar - socialt entreprenörskap och investeringar i hållbara bolag

Missade du Feminvest webinarium om socialt entreprenörskap och investeringar i hållbara bolag där vi och Mikrofonden var gäster? Se det i efterhand här.

Socialt företagande och entreprenörskap är när entreprenörer hittar innovativa lösningar på samhällsproblem baserade på affärsmässiga metoder.

Det finns idag en mängd olika typer av sociala entreprenörer och sociala företag. Det innefattar bland annat innovativa lösningar där de utvecklar, finansierar och implementerar lösningar på sociala, kulturella eller miljöfrågor. Detta koncept kan tillämpas på ett brett spektrum av organisationer, som varierar i storlek, mål och tro.

 
Se webinariet
 

Right Livelihood Awards 2020

Förra veckan hyllades pristagarna på årets Right Livelihood Award. Ett pris som också kallas "Alternativa nobelpriset". I år var prisutdelningsceremonin digital men även intervjuerna med pristagarna som har publicerats under veckan. En fantastisk möjlighet för oss alla att lyssna till dessa enastående personer och ta del av prisceremonin.

 
Se prisceremonin
 

Börs, bank och besparingar

"Hur jobbar dina pengar? Gör kulorna hållbarhets-gott, främjar en vettig framtid? Eller belastar de klimatet, investeras i allt från klusterbomber, kemiska vapen till fossila bränslen – utan att du vet om det?" Så skriver Emma Sundh och Maria Soxbo (två av grundarna till Klimatklubben) om det fjärde avsnittet av Plan B-podden där temat är pengar och som vi är med och sponsrar. 

Trevlig lyssning!

 
Lyssna på avsnittet
 

Debatt: Skapa förutsättningar för samhällsentreprenörer!

Sverige saknar lagstiftning och skattelättnader för sociala företag, och har dessutom en underutvecklad finansmarknad för att stötta start av nya sociala företag. Vi förväntar oss att regeringen nu ser till att vi kommer ikapp resten av EU inom denna viktiga sektor, skriver nio företagsledare i Dagens Arena debatt – däribland Kristoffer Lüthi, Ekobankens ordförande.

 
Läs debattartikeln
 

Kostnadsfri juridisk behovsanalys online via Lexly

I vilken juridisk livssituation befinner du dig? Livets skeden medför olika juridiska konsekvenser. Visste du till exempel att du och din partner inte alltid ärver varandra, trots att ni är gifta? Eller att ditt företag ingår i en bodelning om det inte har reglerats i ett äktenskapsförord? Oavsett var i livet du befinner dig i är det klokt att fundera över din juridiska situation. Nu kan du som kund i Ekobanken boka juridisk rådgivning digitalt via Lexly (f.d. Avtal24). 

 
Läs mer om Lexly
 

Nya lånekunder

Verksamheter som Ekobanken finansierar är väl grundade initiativ som skapar nytta för samhället, respekterar naturen och ger människor möjlighet att utvecklas. All utlåning till företag och föreningar publicerar vi och all utlåning är också relaterad till de Globala målen. Här kan du läsa mer om några av våra nya kunder. 

Byggemenskap - Gården 

Byggemenskap Gården bildades som en ideell förening 2016 med mål att bygga ett ekologiskt hållbart flerfamiljshus med gemensamma ytor för social gemenskap mellan grannarna. Föreningen har under åren vuxit. Idag har den ett 50-tal medlemmar och den ekonomiska föreningen som driver byggprojektet. Hösten 2021 beräknas den första etappen vara klar. 

 
Läs mer
 

Fyrfota Äventyr

Fyrfota Äventyr är ett hunddagis på Hisingen i Göteborg. De erbjuder hunddagis med utbildad personal men erbjuder även arbetsplateser för personer i utsatta positioner eller som lever med psykisk ohälsa.

 

 
Läs mer
 

Original Film

Redan 1970 startade Original Film och deras filmer har genom åren utmärkt sig för en humanistisk framtoning och internationell solidaritet. Bolagets huvudsakliga inriktning ligger på produktion av spelfilmer med ett socialt innehåll som kommer att kompletteras med ett antal dokumentärfilmer, oftast med innehåll av socialt engagemang.

 
Läs mer
 

Huvudkontor Järna
Postadress: Box 64, 153 22 Järna
Besöksadress: Skäve Magasin, Järna

 

Stockholmskontoret
Postadress: Box 2195, 103 15 Stockholm
Besöksadress: Lilla Nygatan 13, Gamla Stan

info@ekobanken.se І 08-551 714 40 

FacebookLinkedInTwitterInstagram
 

Detta e-postmeddelande skickades till dig för att du anmält dig till vårt nyhetsbrev.