Tankar från vår vd

Med önskan om en

fin sommar

Det är alltid roligt att berätta när vi är klara med något – och nu är vår nya hemsida klar och lanserad. Vi hoppas att ni kommer att tycka om den!

En annan nyhet för våra företag och föreningar är vårt nya samarbete med Pleo som du kan läsa mer om nedan. I nyhetsbrevet kan du även ta del av vårt samarbete med Lexly som vi haft ett tag nu.

Läs mer om vårt program på årets Almedalen som även i år är digitalt, bl a blir det en filmvisning om biologisk mångfald med efterföljande samtal om ”Den biologiska mångfalden är hotad - vad måste göras nu?”

Sedan Ekobankens start har vi sagt nej till att finansiera fossilbranschen. Ekobanken skrev i april 2019 tillsammans med Global Alliance for Banking on Values övriga medlemmar under uppropet ”Climate Change Commitment” som innebär att en koldioxidmätning av bankens lån görs och rapporteras i bl.a. årsredovisningen och över tre år ska koldioxidutsläppen minska. För att få in mer data på ett effektivt sätt från våra lånekunder har vi i samband med det inlett ett samarbete med Worldfavor som har mångårig erfarenhet av att samla in data.

En pandemi har förändrat och påverkat människor över hela världen och våra tankar är hos alla som drabbats. Pandemin fortsätter att påverka och troligen är vi och vår omvärld förändrad för alltid. Kraven på att kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt och att visa på en icke polariserande väg framåt har ökat.

 

 

 

Som vanligt finns det information om nya intressanta lånekunder. Ni kommer kunna läsa mer om dem i Goda affärer i höst.

Jag vill tacka alla medarbetare, kunder, ägare och samarbetspartners för det vi tillsammans åstadkommer. Nu har vi andra hälften av 2021 framför oss - låt oss hoppas på ljusare tillvaro och tillsammans arbeta för en bättre värld. Önskar en fin och trevlig sommar!

 

Maria Flock Åhlander, vd Ekobanken

Samarbete med Pleo för en smart betalkortslösning

Företag- och Föreningskunder – se hit! Nu kan ni ansluta er till Pleos smarta betalkort och få en smidig hantering av företagskort och utlägg. Med Pleo får du: Enkel kvittohantering, pre-paid lösning med maxbelopp på varje kort, minimerar antalet personliga utlägg för era medarbetare, minimerar antalet personliga utlägg för era medarbetare, se vem som köper vad till företaget.

 
Jag vill veta mer!
 

Virtuella Almedalen 2021

Första veckan i Juli är det dags igen -tillsammans med Social Venture Network genomför vi även i år en Almedalsvecka i digital form.  Från måndag 5 juli till onsdag 7 juli kör vi ett fullspäckat program och vi hoppas att du hittar flera intressanta och inspirerande webinarier och panelsamtal att närvara på. 

 

 
Se hela programmet
 

Ekobanken i stolt samarbete med Pengar!

Pengar! är ett ungdomsprojekt finansierat av Allmänna arvsfonden och Arbetets museum i Norrköping, där ungdomar får möjligheten att utforska pengar relation till våra planetära gränser, våra medmänniskor och oss själva. Vad är pengar? Hur hållbart är vårt ekonomiska system? Kan ekonomisk vinst och långsiktig omsorg om vår planet förenas?

Ekobanken kommer under hösten delta i aktiviteter med ungdomar för att ta del av ungdomars tankar och idéer samt samtala om dessa frågor.

 

 
Läs mer
 

Hållbarhetsdata via Worldfavor

Ni har väl inte missat att Ekobanken har inlett ett samarbete med Worldfavor - en digital hållbarhetsplattform och verktyg för att sammanställa bankens hållbarhetsdata.

Ekobankens största hållbarhetspåverkan sker i vår utlåning och Worldfavor ger banken ett verktyg för att följa upp och redovisa detta i linje med Climate Change Commitment.

Under våren har våra företagskunder som har lån i banken fått möjlighet att använda tjänsten och rapportera in och mäta sin hållbarhetsdata

 
Läs mer
 

Välj grön energi

När såg du senast över ditt privata elavtal? Har du koll på ditt företag eller din förenings elavtal? Visste du att nästan 40% av all energi  som används i Sverige går till byggnader?

Gör en stor insats för miljön på ett enkelt sätt – byt till förnybar el och allra helst el märkt med Bra Miljöval.

Byt till el märkt Bra Miljöval så får du bara el från förnybara källor, minskar din klimatpåverkan och ställer krav på att även den förnybara elproduktionen tar hänsyn till miljö, klimat, djur, växter och människor.

 
Läs mer
 

Kostnadsfri juridisk behovsanalys online via Lexly

I vilken juridisk livssituation befinner du dig? Livets skeden medför olika juridiska konsekvenser. Visste du till exempel att du och din partner inte alltid ärver varandra, trots att ni är gifta? Eller att ditt företag ingår i en bodelning om det inte har reglerats i ett äktenskapsförord? Oavsett var i livet du befinner dig i är det klokt att fundera över din juridiska situation. Nu kan du som kund i Ekobanken boka juridisk rådgivning digitalt via Lexly (f.d. Avtal24). 

 
Läs mer om Lexly
 

Nya lånekunder

Verksamheter som Ekobanken finansierar är väl grundade initiativ som skapar nytta för samhället, respekterar naturen och ger människor möjlighet att utvecklas. All utlåning till företag och föreningar publicerar vi och all utlåning är också relaterad till de Globala målen. Här kan du läsa mer om några av våra nya kunder. 

ETC Bygg

ETC bygger klimatpositiva, vackra trähus med plats för blandat boende. Ekobanken har varit med och finansierat hyreshusen i Västerås.

 

 
Läs mer
 

Önneköps bygdebolag

Föreningen Levande Önnköp har startat ett bygdebolag som ska äga och driva lanthandel och kulturhus mitt i Önneköp.

 

 
Läs mer
 

Byar & kvarter

Byar & Kvarter är ett rörelseförankrat bostadsbolag med fokus på TinyHouse Ekobyar och Kollektivhus. De är en hyresvärd som vill underlätta för de som drömmer om ekogemenskaper men inte själva har kraft och tid att starta en ekoby.

 

 
Läs mer
 

Projekt Sorgenfri

Äger och förvaltar fast egendom och bedriver byggadministration.

 

Bokalen

Bokalen driver en caféverksamhet i grunden och utöver den dagliga caféverksamheten anordnar man temakvällar/dagar med fokus på kultur och konst. Detta är främst riktat till ungdomar från förorten.

 

 
Läs mer
 

Skaftögårdens vänner

Skaftögårdens Vänner är en kooperativ ekonomisk förening som har bildats för att bevara och varsamt utveckla lägergården på Skaftö som en hållbar mötesplats vid havet, av och för många. De vill att denna plats ska få vara en plats som många kan nyttja för gemenskap och semesterliv.

 
Läs mer
 

Open Play

Kommer att ha uthyrning och leasing av sport- och fritidsprodukter. 

 

 
Läs mer
 

BRF Övre Karlsro 

Bostadsrättsförening i Carl Malmstens tidigare fastighet Övre Karlsro.

På gång i Ekobanken

5-7 juli: Virtuella Almedalen
27 augusti: Mat och smakfestivalen/ Fredag för framtiden
9 september: SvD Bank Summit
5 oktober: Stora Sociala företagsdagen 
11-24 oktober: Fair Trades höstkampanj
18-19 november: Socialt Byggande 

 

Huvudkontor Järna
Postadress: Box 19188, 152 28 Järna
Besöksadress: Skäve Magasin, Järna

 

Stockholmskontoret
Postadress: Box 2195, 103 15 Stockholm
Besöksadress: Lilla Nygatan 13, Gamla Stan

info@ekobanken.se І 08-551 714 40 

FacebookLinkedInTwitterInstagram
 

Detta e-postmeddelande skickades till dig för att du anmält dig till vårt nyhetsbrev.