Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Geopark Skåne direkt i din inkorg

Hajtand från Kritatiden i Ignaberga kalkbrott.

Vad är lycka? Kanske blir vi tvungna att omvärdera även de mest basala sakerna i livet i denna tid. Lycka kan vara att hitta sin första hajtand! Eller den andra eller den femtioelfte. Vi mår bra utomhus, vi mår bra av att röra kroppen, de flesta av oss mår nog bra av att oförpliktigandes gå och skrota i ett stenbrott och leta efter spår från svunna tider.  För att underlätta för den geologiskt vetgirige har vi släppt en karta med geologiska besöksmål för självguidning och inspiration.


Interaktiv webkarta över geologiska besöksmål i Skåne.

Webkarta

Geopark Skåne har äntligen publicerat sin efterlängtade interaktiva webkarta med geologiska besöksmål och andra geologiskt intressanta platser. Lagret "Geosites" listar besöksmål i naturen efter deras geologiska ålder och till alla punkter finns i alla fall lite information och bilder. Kartan kommer att uppdateras löpande och finnas tillgänglig via Geopark Skånes hemsida.


Geokids

Geoforum Skåne har tillsammans med Kiviks Museum och Kulturtrampet fått finansiering från Leader Sydöstra Skåne för att genomgöra ett pilotprojekt inom naturnära lärande för barn med fokus på georesurser och hållbarhet. Vi ser väldigt mycket fram emot att jobba med detta projekt som kommer att fokuseras runt Andrarum och Alunbruket. Tack Leader SÖS för förtroendet!

Den lilla Agnostus pisiformis kan man nästan inte se! Foto: Ola Göransson

Emma guidar på Stenshuvud. Foto: Simon Lundin

Årets Geolog 2020!

Fackförbundet Naturvetarna delar varje år ut utmärkelsen Årets Geolog. I år har Geopark Skånes projektledare, Emma Rehnström, fått detta pris- just för sina insatser med att popularisera och förmedla geologi. "Det är så roligt att arbetet med Geopark Skåne blir uppmärksammat på det här viset! Stort tack!", säger en glad och rörd Emma.


Miniambassadörer på Kivik

I samarbete med Kiviks Museum har Geoforum Skåne beviljats medel för kulturarvsarbete från Riksantikvarieämbetet för bland annat att genomföra geologi- och kulturarvsbaserade aktiviteter för barn i Kiviksområdet. Vi bygger upp utomhusaktiviteter runt sten, jord och äpplen och hur dessa hänger ihop sinsemellan och hur de påverkat bygden och historien.

Vid Karakås bryter en diabasgång in i den ljusa sandstenen.

Två av de nya faktabladen.

Nya faktablad

Johanna Granbom från Geologiska institutionen jobbade oförtrutet under sin praktik hos oss, bland annat med att ta fram nya faktablad om skånsk geologi.

Det hann och bli flera stycken, så missa inte att fördjupa dig i "Kvarnstenar och klimatkatastrofer", om Höör-sandstenen eller "Sjön, som blev backar", om Brösarps backar.


Övrigt

Glöm inte att Geopark Skåne finns på Facebook och på www.geoparkskane.se, där kan man också alltid hitta de gamla nyhetsbreven. Vill man kontakta oss går det bra på: info@geoparkskane.se

Du vet väl att du kan bli stödmedlem? Om du vill stötta arbetet med Geopark Skåne kan du betala in 200 kr (eller valfritt högre belopp!) på BG 5437-3220. Märk inbetalningen med namn och adress. Tack på förhand!

Det var allt för den här gången!

Vi hörs snart igen!

Följ oss i våra sociala kanaler.


facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du kan vara intresserad av vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.