Vilka råd ska vi ge våra patienter, hur ska vi lägga om rutinerna om vi får patienter med covid-19 och hur hanterar vi deras boende här i Uppsala?
I lägen som denna är goda samarbeten ovärderliga. Alla bedömningar och åtgärder vi gör sker i samråd med de övriga strålningsklinikerna inom Skandionsamarbetet, Akademiska sjukhuset och Region Uppsala.
Det är dock viktigt att cornaviruset inte får oss att tappa styrfarten och blicken framåt. Parallellt med här-och-nu-arbetet pågår vårt verksamhets- och budgetarbete för fullt.
För att kunna planera för framtiden behöver man kunna sin historia. Under min första tid på KAS har jag därför gjort en djupdykning i Skandionklinikens bakgrund. Från den första rapporten 2003, där behoven av ett svensk protonterapicentrum först lades fram. Till dagens utmaningar, till exempel behoven av att öka den kliniska forskningen kring protonstrålning och att identifiera patienter som har nytta av behandlingen.
Mycket har hänt under dessa 16 år och många beslut har fattats längs vägen. Det är fascinerande att se hur den tekniska utvecklingen påverkar diskussionen om indikationerna för strålbehandling. Det är tydligt att man behöver ta krafttag för att säkerställa den kliniska och den akademiska kompetensförsörjningen inom svensk strålbehandling.
Jörgen Striem
Förbundsdirektör
Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling
jorgen.striem@skandion.se