Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 1, 2020

Hej alla,

På Skandionkliniken, liksom överallt i samhället, arbetar vi intensivt med att hantera och förbereda oss på situationer kopplande till coronavirusets spridning. Vår utgångspunkt är att, trots coronaepidemien, behandla de patienter som behöver protonterapi. Och att göra det på ett så säkert sätt som möjligt för patienter och medarbetare.

Vår verksamhet ligger inte i stormens öga men vi ställs ändå inför många frågor: 

Vilka råd ska vi ge våra patienter, hur ska vi lägga om rutinerna om vi får patienter med covid-19 och hur hanterar vi deras boende här i Uppsala?

I lägen som denna är goda samarbeten ovärderliga. Alla bedömningar och åtgärder vi gör sker i samråd med de övriga strålningsklinikerna inom Skandionsamarbetet, Akademiska sjukhuset och Region Uppsala.

Det är dock viktigt att cornaviruset inte får oss att tappa styrfarten och blicken framåt. Parallellt med här-och-nu-arbetet pågår vårt verksamhets- och budgetarbete för fullt. 

För att kunna planera för framtiden behöver man kunna sin historia. Under min första tid på KAS har jag därför gjort en djupdykning i Skandionklinikens bakgrund. Från den första rapporten 2003, där behoven av ett svensk protonterapicentrum först lades fram. Till dagens utmaningar, till exempel behoven av att öka den kliniska forskningen kring protonstrålning och att identifiera patienter som har nytta av behandlingen.

Mycket har hänt under dessa 16 år och många beslut har fattats längs vägen. Det är fascinerande att se hur den tekniska utvecklingen påverkar diskussionen om indikationerna för strålbehandling. Det är tydligt att man behöver ta krafttag för att säkerställa den kliniska och den akademiska kompetensförsörjningen inom svensk strålbehandling.

Jörgen Striem
Förbundsdirektör
Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling

jorgen.striem@skandion.se


Produktionsstatistik – patienter per månad

Verksamheten har hittills under 2020 legat på samma stabila nivå som under 2018 och 2019, det vill säga cirka 22 patienter och cirka 650 fraktioner (behandlingar) i månaden.


Gratis vidareutbildning i protonterapi

Välkommen till Skandionkliniken 12–13 november 2020. Vi arrangerar då en gratis kurs för onkologer, fysiker och sjuksköterskor som arbetar kliniskt med strålbehandling. Vi ser gärna deltagare från mindre onkologiska kliniker runt om i Sverige.


Grattis Ulrica!
Vi gratulerar Ulrica Langegård som blev doktor den 14 februari. I sin avhandling undersöker hon symtom och livskvalitet hos hjärntumörpatienter som behandlas vid Skandionkliniken. Tack för att ett gäng från Skandionkliniken fick vara med vid disputationen. Du klarade den med glans!

Läs mer om Ulricas avhandling


Strålbehandlingsmaskinen som dämpar oro

Att få strålbehandling kan kännas otäckt, särskilt när man är barn. Lek är ett bra sätt att dämpa oro och rädsla.

Tack vare en generös gåva från Barncancerfonden kan barnen som ska få protonstrålning förbereda sig genom att leka strålbehandling med dockor och nallar - i en behandlingsmaskin i miniformat.


Tre frågor till Carl-Johan Brahme

Under 2020 kommer Skandionkliniken att satsa på forskning kring protonstrålning. Carl-Johan Brahme har en nyckelroll som forskningskoordinator.

Vad innebär ditt uppdrag?
Jag ska organisera och underlätta forskningen. Uppdraget är brett men för närvarande har fokus varit på att bygga en ny forskningsorganisation och samtidigt stötta de forskningsgrupper som jobbar på nya studier.

Nästa steg är att sjösätta och balansera den nya organisationen och samtidigt fortsätta utveckla andra områden såsom finansiering, nätverk och ökad patientrekrytering. Egentligen vad som helst som går att genomföra och som kan underlätta forskningen.

Vilka är de största utmaningarna?
Det enda jag egentligen haft lite svårt för är att organisationen inom sjukhusen och Skandionkliniken skiljer sig mot det jag är van vid. Till exempel är det många fler intressenter inom varje område och fler beslutsordningar och personer inblandade. Att få en överblick har varit en liten uppförsbacke men den har börjat plana ut.

Vad har du arbetat med tidigare?
De senaste 9-10 åren har jag arbetat inom CRO-branschen (Contract Research Organisation) med ansvar för uppstart av nya kliniska studier och aktivering av kliniker i studier. Det vill säga se till att all nödvändig dokumentation och alla godkännanden finns på plats innan en studiepatient tas in. Jag har varit i nära kontakt med läkemedelsverk och etiknämnder i Sverige och Danmark. Jag har också arbetat som kemist på ett vattenreningsverk, marknadsansvarig för ett DNA-laboratorium och biolog på Statens kriminaltekniska laboratorium, som det hette då. Fast det var på stenåldern.  

facebooktwitter

Du som inte vill ha detta nyhetsbrev, avsluta utskicken genom att  klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!