- Kompetensförsörjningen inom svensk strålterapi är problematisk, vilket bidrar till att det är svårt att bedriva forskning i den utsträckning som behövs och som man planerade när Skandionkliniken startade.
- Den distribuerade kompetensen är kärnan i den svenska modellen för protonterapi. Modellen är värdefull och den har en stor potential, men den fordrar fortsatt utveckling i samverkan mellan Skandionkliniken och våra samarbetspartners.
Några av de saker vi behöver diskutera och utveckla de kommande åren är:
- Vilka patienter bör erbjudas protonterapi? Hur många bedömer vi att de är?
- Hur ska vi underlätta för patienter, närstående och inremitterande kliniker så att vårdkedjan blir så smidig och sammanhållen som möjligt, på hemmakliniken och på Skandionkliniken. Är vi redan där?
- Hur kan vi stimulera och stödja den framtida kompetensförsörjningen och forskningen inom svensk strålningsterapi?
I januari möts kommunalförbundets direktion, dess styrgrupp och interna ledningsgrupp. I direktionen sitter politiker från våra sju ägarregioner. I styrgruppen finns representanter från verksamheterna i de sju regionerna. Vid mötet kommer vi dels att diskutera rollfördelningen mellan de tre grupperna, dels våra gemensamma utmaningar och mål.
Jag ser fram emot detta möte och jag är övertygad om att vi tillsammans kan hitta bra lösningar som bidrar till en fortsatt positiv utveckling för svensk cancervård.
God jul och ett gott nytt år – jag ser fram emot många goda samarbeten under 2020.
Jörgen Striem
Förbundsdirektör
Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling
jorgen.striem@skandion.se