Vad fick dig att tacka ja till uppdraget?
Det som lockade var att få vara med och utveckla en viktig behandlingsmetod som kan hjälpa många patienter. Även komplexiteten i uppdraget tilltalade mig. Den utmaningen påminner om mitt arbete inom landstingsvärlden, där hade vi också många instanser att ta hänsyn till: vårdpersonal, politiker, tjänstemän, den egna verksamheten etc.
Vad har du gjort tidigare?
Jag är narkosläkare. Min senaste anställning var som hälso- och sjukvårdschef i Landstinget Sörmland. Jag har också varit chefläkare vid Danderyds sjukhus och kvalitetschef på Praktikertjänst.
Vad kan du bidra med till verksamheten?
Jag tror att min breda bakgrund kommer att vara till nytta – min vana att samarbeta nationellt och att relatera till olika gruppers intressen. Inom KAS:s finns redan experter inom onkologi och strålbehandling. Mitt bidrag blir att utveckla relationer och samarbeten som driver verksamheten framåt, både inom Sverige och internationellt. Jag hoppas att vi tillsammans med de inremitterande klinikerna i landets regioner ska hitta en gemensam och stabil syn på protonterapins och Skandionklinikens plats inom svensk cancersjukvård.
Vad bedömer du är KAS viktigaste uppdrag i dag?
Att ännu bättre förstå vilka patienter som har nytta av protonbehandling, och hur vi bidrar till att underlätta för att patienterna att komma till oss. För att nå detta krävs mer forskning inom området och en nära dialog mellan KAS och övriga sjukvårdssverige.
På vilket sätt bidrar Hotel von Kraemer till verksamheten?
Hotellet är viktigt för att våra patienter ska få en så bra upplevelse som möjligt av sin behandlingstid i Uppsala. Hotel von Kraemer bidrar i allra högsta grad till patienternas och de närståendes välmående.