Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Geopark Skåne direkt i din inkorg

Fossiliserade Cycad-blad på väg att slå ut, i bränd lera.

Det är dags för nästa nyhetsbrev från projekt Geopark Skåne. Mycket har hänt sedan sist, nätverket Geoforum Skåne växer och nu har vi bildat en förening! 

Arbetet går vidare med att kämpa på för finansiering, både för enskilda projekt relaterade till Geopark Skåne och för att finansiera den mer övergripande projektstyrningen.


Geoparkseminarie i Röstånga

Den 24 april var det dags för en heldag med geoparker. I Röstånga turistbyrås vackra lokal i Nackarpsdalen träffades representanter för kommuner, regionen, länsstyrelsen, småföre-tagare, ideellla föreningar och universitet för att staka ut vägen för fortsatt arbete med Geopark Skåne. Genom att bjuda in många olika intressentgrupper fick vi många olika perspektiv på hur arbetet framåt kan bedrivas.  Förhoppningen var att redan på mötet skulle kunna etablera fröet till en organisation av geoparken. 

Mikael Erlström från Lunds Universitet bjöd på ett underhållande, lärorikt och färgstarkt föredrag om Skånes geologi. Foto: Lennart Svensson

Mötet var en del av slutrapporteringen för projektmedel från Länsstyrelsen i Skåne och Region Skånes Miljövårdsfond. Tack för stödet som gjort utvecklingen av Geopark Skåne möjlig intill nu!


Den nya föreningens konstituerande möte hölls i direkt anslutning till seminariet i Röstånga. Namnet fick dock ändras från Geoforum Skåne till GeFo Skåne för att möta Bolagsverkets önskemål. Foto: Ola Göransson

GeFo Skåne ekonomisk förening

Under mötet i Röstånga blev en mindre grupp av de närvarande eniga om att bilda en ekonomisk förening som kan agera juridisk person åt geopark-relaterade projekt. Till att börja med handlar detta främst om att kunna ansöka om finansiering från olika håll. Föreningen har företag och organisationer som medlemmar. Ordförande är Emma Rehnström, kassör Ola Göransson, Angelica Waldh Rundqvist coh Annika Andebark är ledamöter, Filip Lindgren suppleant och Lennart Svensson revisor. Har du frågor om föreningen kan du kontakta oss på geoforum@geopakskane.se.


Faktablad om Skånes geologi

I samarbete med Geologiska institutionen kommer Geopark Skåne att producera korta faktablad om olika företeelser i skånsk geologi. De kommer att finnas tillgängliga på Geopark Skånes hemsida under fliken "Geologi i Skåne". De första finns på plats och handlar om 1) basaltisk vulkanism och 2) diabasgångar. Det kommer att komma fler, men produktionen kommer nog att vara lite ojämn! ;-) Om du har något favoritämne du skulle vilja se ett faktablad om är du välkommen att "önska", skriv till info@geoparkskane.se!


Det mesta blir roligare med tårta! Vi förfirade nyöppningen av Nyvångs gruvmuseum med tårta innan evenemanget startade.

Nyinvigning av Nyvångs gruvmuseum

Den 4 maj var det dag för nyinvigning av gruvmuséet i Nyvång, som har fått en överhalning av utställningen, med speciellt fokus på att uppgradera den geologiska delen av utställningen. Den nya utställningen gjordes av Geologica Consult och Stiftelsen Gripen tackas för ekonomiskt bidrag som gjorde detta möjligt! Steve McLoughlin på Naturhistoriska Riksmuséet tackas för ovärderlig hjälp med att identifiera växtfossilen i samlingarna. 


Geologins Dag Året Runt

Geologins Dag kan nu firas året runt! För att motivera till arrangemang om geologi hela året, lancerar Geologins Dag nu konceptet Geologins Dag Året Runt. Arrangemang och aktiviteter både på Geologins Dag 14/9 och för andra tidpunkter kan nu bokas in på hemsidan https://geologinsdag.nu/.

Glöm inte att beställa arrangörspaket!

Med stolthet kan jag också berätta att jag blivit invald som ledamot i Geologins Dags styrelse. Tack för förtroendet!


Övrigt

Glöm inte att Geopark Skåne finns på Facebook och där kan man också alltid hitta de gamla nyhetsbreven. Vill man kontakta mig går det bra på: info@geoparkskane.se

Det var allt för den här gången!

Vi hörs snart igen!

Följ oss i våra sociala kanaler.


facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du kan vara intresserad av vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.