Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Geopark Skåne direkt i din inkorg

Gerrothorax tolkad av Tim Timmey på Bjuv Art Festival.

Ett nytt nyhetsbrev! Det var sannerligen länge sedan sist. Det betyder inte att där inte har varit aktivitet, det har bara hänt så mycket annat också.


Mer finansiering!

Geopark-projektet har ju gått in i en lite annan fas nu och jag har glädjande nyheter igen. Jag har tilldelats ett stipendie från Sten K Johnsons Stiftelse för att skriva om Skånes geologi! Tusen tack för stödet! Det blir en fantastisk utmaning, inte helt enkelt men spännande och väldigt roligt. Det färdiga materialet kan sedan användas som underlag för annan information och förhoppningsvis för en framtida ansökan om internationell eller nationell geoparkstatus.


Invigning!

Den 26 maj var det dags. Med blågula band, solsken, bubbel och härliga gäster invigdes den nya geologiutställningen på gruvmuséet i Bjuv. Ungefär ett år har det tagit och med medel från Riksantikvarieämbetet fick vi ihop en riktigt fin utställning om livet, och döden, i slutet av Trias. Det bästa var nästan att det stora stenblocket med dinosauriefotspår, som förr legat i kommunhusets entré, hann att komma på plats i muséet. 

En del av den nya geologiska utställningen.
Gummimodeller av Gerrothorax skapade av Damon Bebee.

Den 16 juni öppnar muséet för säsongen och nytt för i år är, förutom den nya utställningen, att det finns möjlighet att köpa en helt unik souvenir i form av en Gerrothoraxmodell med sig hem! Detta är djuret som förr kallades Bjuvstegocephalen och som haft det föga attraktiva epitetet “Sveriges fulaste djur”. I brevhuvudet är e bild på street art-artisten Tim Timmey’s tolkning av Gerrothorax, målad på festivalen Bjuv Art i början av juni.


Arrangörsworkshop

I början av maj gick Geologins Dags arrangörsworkshop av stapeln på Stenshuvud. Ett utmärkt trevligt arrangemang och mycket utetid i nationalparken, som grönskade med ramslök och backsippor. På fredagen hade vi geologisk vandring genom norra delen av nationalparken. Tack till naturum för trevlig guidning på lördagen! 

Bland vitsipporna på Stenshuvud med guide från Naturum.

Från Malmö Museums hemsida. Foto: Wikipek, CC-BY.

Fler nya utställningar

På Malmö museum har de också öppnat en ny utställning med geologiskt tema, Skånska dinosaurier - och andra jättegamla djur. Det finns också en beställningsbar utställning för egen utskrift, om man vill göra en utställning om utdöda djur från Skåne i sitt bibliotek, i en foajé eller kanske i skolan?


Övrigt

Glöm inte att Geopark Skåne finns på Facebook och där kan man också alltid hitta de gamla nyhetsbreven. Vill man kontakta mig går det bra på: info@geoparkskane.se

Det var allt för den här gången!

Vi hörs snart igen!

Följ oss i våra sociala kanaler.

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du kan vara intresserad av vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.