Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Geopark Skåne direkt i din inkorg

Frostrosor en morgon, en sällsynthet denna vinter!

Ett nytt år, nya tag, nya förhoppningar.
Förstudie Geopark Skåne är obevekligen färdig och just nu befinner sig projektet i lite av ett limbo. Det betyder inte att det inte är någon aktivitet. Tvärtom händer det massor och det är glädjande!
Nyhetsbrevet får lite annan karaktär, det blir nog lite kortare framöver och kommer lite mer sällan och kommer mest att innehålla uppdateringar av pågående projekt med geologisk förmedling som är på gång i Skåne (och som jag känner till!).


Sentriassisk skog med trädormbunkar, gingkoträd, vanliga ormbunkar, bräken- och fräkenväxter. Illustration Karen Carr, med tillåtelse.

Katastrofen i paradiset

I NV Skåne finns avlagringar av kol från perioden Trias för ungefär 200 miljoner år sedan. Det är helt unikt i Sverige och dessa tillgångar medverkade till en dramatisk utveckling av samhällena i den regionen av Skåne. Både i Bjuv och i Nyvång utanför Åstorp finns gruvmuseum som återger många aspekter av den tiden.
Just nu pågår ett större projekt på Bjuvs gruvmuseum med att bygga upp en betydligt mer omfattande geologisk utställning än den som fanns innan. Själva utställningen kommer att ha ungefär 17 kvm att breda ut sig på, jämfört med 2 innan! Vi kommer att belysa den fantastiska historien som döljer sig i de sedimentära lagren från den sentriassiska tid då kolet bildades.
Den 13/2 kl. 18:00 håller jag ett föredrag om kolets historia på biblioteket i Bjuv.


Nordiska Geologiska Vintermötet

Det 33:dje Nordiska Geologiska Vintermötet gick av stapeln i förra veckan i Köpenhamn.
Där var en egen session för populärgeologi och förmedling med många spännande och intressanta föredrag. Hela konferansen öppnades faktiskt med ett inlägg av chefen för Skandinaviens första geopark - Gea Norvegica Geopark i södra Norge, Kristin Rangnes. Inte illa!

Gea norvegica geoparks hemsida

Fossil av trädormbunksblad på väg att rulla ut.

Nyvångs gruvmuseum

Strax utanför Åstorp ligger den karakteristiska “Högen” som består av slagg och annat material som blev till övers i gruvverksamheten i Nyvång. Strax intill kullen finns Nyvångs gruvmuseum. Jag var inbjuden i mitten av januari och nu är det beslutat att vi ska försöka få finansiering för att inventera och organisera den geologiska samlingen. Bara att hålla tummarna!


Stenlåda från Geologins Dag

Geologins Dag har tagit fram en stenlåda, med svenska bergarter och mineral. Den kommer i en fin trälåda och kostar 450 kr. Det går fint att beställa den via geologinsdag.nu och om man är intresserad av att viderförsälja lådan går det också bra.
Geologins Dag infaller i år den 8 september, så kryssa av i kalendern redan nu. Det kommer att arrangeras en workshop för arrangörer i början av sommaren, så om är intresserad av det ska man hålla ögonen öppna.

Stenlådan från Geologins Dag är av trä och innehåller 12 mineral och 12 bergarter från Sverige.

Viktiga datum

13/2 Kolets historia, föreläsning på Bjuvs bibliotek
22/3 Geologins Dags årsmöte
24/4 Skånsk Landskapsdag
25/4 Geoturism- och geoparkworkshop arrangerad av SGU på Öland
8/9 Geologins Dag i hela Sverige!


Övrigt

I Skåne finns flera geologiska föreningar som arrangerar spännande föreläsningar och exkursioner. Varför inte ta en titt på vad som händer i vår och sommar hos Skånes Geologiska Sällskap och Geologiklubben i Helsingborg!

Glöm inte att Geopark Skåne finns på Facebook och där kan man också alltid hitta de gamla nyhetsbreven. Vill man kontakta mig går det bra på: info@geoparkskane.se

Det var allt för den här gången!

Vi hörs snart igen!

Följ oss i våra sociala kanaler.

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du kan vara intresserad av vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.