Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Geopark Skåne direkt i din inkorg

Skryllesjön med kambrisk sandsten och en permisk diabas.

Det har blivit senhöst, stormarna avlöser varandra och regnet silar ner. Vissa dagar känns redan som att solen aldrig riktigt orkar upp. Så får man lov att pigga upp sig med en tur ut i terrängen och varför inte stifta närmare bekantskap med de enorma krafter som har omdanat Skåneland längs Tornquistzonen.


I brottet bröts ljus kambrisk sandsten, men en svart diabasgång slår genom denna.

Skryllesjön

Utanför Lund finns två geologiska pärlor med stark anknytning till Tornquistzonen. I rekreationsområdet Skrylle finns Skryllesjön som, ja just det, är ett gammalt stenbrott! Det ligger flera både avslutade och aktiva stenbrott i området (Hardeberga, Billebjer, Dalby o.s.v.). I brottet kan man se den fina kambriska sandsten vi redan känner från Bäckhalladalen, Vik och Impan, men i Skrylle tillkommer en bred diabasgång som slår genom berget. 

Diabasen bildades när Skånes berggrund tänjdes ut så mycket att det bildades sprickor som magma trängde upp i. Magman stelnade och bildade brantstående skivor i berget. Nu ser vi dem mest som svarta band genom berggrunden. Mer om Skrylles geologi finns här.


Billebjer- sprickor och badsjö

I Billebjers gamla stenbrott bröts en rödaktig granitgnejs med en spännande historia! I en kontinentkollision för 1000 miljoner år sedan trycktes graniten ner på stora djup i jordskorpan och torkade ut fullständigt så att inga vattenbärande mineral finns kvar. Långt senare sprack jordskorpan och diabasgångar bildades, precis som i Skrylle. En sådan finns att se i västra delan av Billebjersjön. 

Vita smala band genom granitgnejsen är mineral som avsatts i sprickor och därmed “läkt” dem

På norra kanten ser man den intensivt söndersprunckna berggrunden som är resultatet av ännu yngre rörelser. I vissa sprickor kan man se smala vita band. Detta är mineral som avsatts efter uppsprickningen och dessa “läker” ihop bergarten igen.


Röstånga- våldsamheter döljs i skogen

Rödfärgad kalcit läker granitbreccian nära Röstånga turistbyrå.

I Röstångatrakten finns en flera kilometer lång sprick- och förkastningszon som utgör en del av förkastningskomplexet Tornquistzonen. Några hundra meter öster om Odensjön finns imponerande blottningar av breccia, en krossbergart. Den ljusa gråröda graniten är helt sönderkrossad och på sina ställen är den hopläkt med rödfärgad kalcit. 

Vit kalcit läker sprickor och breccia i Höörsandsten vid Röstång fotbollsplan.

I änden av fotbollsplanen vid Kolemavägen i Röstånga dyker förkastningen fram igen, men här sätter den igenom ljust grå Höörsandsten. Kalciten som läker breccia och sprickor på denna lokal är vit. Noggrannare vägbeskrivninar finns här.


Geologi vid Öved

I september mötte Geopark Skåne projektledaren för Vombsjösänkans biosfärsområde- en förstudie, Anna Broström, och tillsammans tittade vi på berggrunden i Övedsområdet. En fantastiskt omväxlande geologi bjuder på överraskningar såsom mandelsten, industrihisoria i Övedsandstenen och biologiska pärlor som koralltaggsvamp längs Frualidslingan. Man kan uppleva utsikten över den nästan exotiska Vombsänkan, vulkanisk tuff som skapat en ficka av otroligt bördig jord och den märkliga melafyren- en gångbergart liknande diabasen men med annan sammansättning. Vid Torpaklint kan man hitta varianter med små “mandlar” av kalcit- mandelsten. Detta var från början hålrum, som nu fyllts. Nedanför Torpaklint finns Helvetesgraven och andra täkter i den rosa Övedsandstenen. Den pryder  fasaden på till exempel Grand hotell i Lund och är en sandsten som avsattes under senaste delen av Silur och tidigaste Devon.

Grå melafyr med vita “mandlar” i från Torpaklint.

Fasaden på Grand Hotell i Lund är av Övedsandsten.


Sten & Fossil i Limhamn

Geopark Skåne besökte Sten & Fossil i Limhamns kalkbrott den 7 oktober. Arrangemanget var organiserat av Malmö Stad och var verkligen både superproffsigt och väldigt trevligt med flera aktörer på plats, som Skånes Geologiska Sällskap, Havsdrakarnas Hus, och scouterna. Vädret lämnade lite övrigt att önska på lördagen, men det kompenserades visst rikligt på söndagen! Vissa hajtandsletare hade dock inga problem med väderleken.

Finkornig kalksten är kletigt som inget annat!

Kalkstenen i Limhamn avsattes i ett hav för ungefär 65 miljoner år sedan där det simmade jättehajar, sköldpaddor och krokodiler.


Nyfikenhet och förundran präglade turen till lertäkten norr om Billesholm.

NTA-konferens i Bjuv

I början av oktober fick ett 30-tal pedagoger från Skåne och Blekinge sig introduktion till allt från tropiska sumpskogar och jättegroddjur till död och förintelse i slutet av Triastiden. Ett besök i lertäkten i Norra Albert, Billesholm, med guidning av geolog Emma Rehnström uppskattades mycket och triggade mycket funderingar kring klimatförändringar och massutdönden. Helsingsborgs Dagblad rapporterade.

Senare i oktober höll Emma Rehnström även ett inlägg för Kultur- och Fritidsnämnden i Bjuvs kommun med anledning av upprustningen av den geologiska utställningen på Bjuvs gruvmuseum. Emma berättade om Geopark Skåne och hur Bjuvs kommun med sin unika geologi kan bli en viktig del i en framtida geopark.


Mer geologi på Stenshuvud

I oktober tog naturum Stenshuvud ett stort kliv mot en ökad geologiförmedling med att arrangera internutbildning i geologi för personalen. Det var efterlängtat att få reda ut alla begrepp som restberg, horst, subvulkanit och granit. Så nu är det fritt fram att fråga naturums personal allt vad man orkar om geologi.

Här beundras utsikten och sprickzonerna på Stenshuvuds Norra topp.

Övrigt nytt

Skånes Hembygdsförbund presenterade projekt Geopark Skåne i sitt nyhetsbrev i oktober. Vi tackar för uppmärksamheten!

Glöm inte att Geopark Skåne finns på Facebook och vill man kontakta mig går det bra på: info@geoparkskane.se

Det var allt för den här gången!

Vi hörs snart igen!

Följ oss i våra sociala kanaler.

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du kan vara intresserad av vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.