Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Geopark Skåne direkt i din inkorg

Vy över det nedlagda kalkbrottet i Bjärsjölagård

Ljuva skånska sommar! Den kom tillslut och med den semester, men också möjlighet för härliga möten med den skånska naturen och geologin!


Vinbergssnäcka från det lummiga gamla kalkbrottet i Bjärsjölagård.

Arbetet med att fältundersöka potentiella geositer är nu i full gång. Förslag på viktiga och vackra lokaler hittar jag i många källor, framför allt Leif Carseruds böcker “Geologiska sevärdheter i Skåne”, del 1 och 2, och dess digitala motsvarighet, men också olika exkursionsguider och från SGU’s kartbladsbeskrivningar. Samt tips från vänner och kollegor.

Det blir ett tufft jobb att välja, det finns så mycket! Parallellt med detta sker arbetet med att kontakta ansvariga i kommunerna och vid Länsstyrelsen för att diskutera vad man eventuellt kan göra för att skapa ett mervärde hos lokalen, kanske med röjning eller skyltning. Det finns behov vid de flesta lokaler, de geologiska värdena är oftast inte prioriterade även om det oftast finns en medvetenhet om deras betydelse.

Skärningar genom alunskiffer i det gamla brottet i Andrarum.

Vy ner i stenbrottet Makadamen i Åstorp.

I juni besökte jag det gamla stenbrottet Makadamen i Åstorp tillsammans med Peter Reelfs från Åstorp kommun. Stenbrottet är nedlagt, men återställningsarbetet har inte kommit i gång och det diskuteras livligt vad det ska bli av brottet. Tyvärr får man nu inte komma in brottet av säkerhetsskäl, så det blev en titt utifrån. Brottets väggar består av kraftigt uppsprucken gnejs och enligt vissa källor skall det finnas fina kalcitläkta sprickor och breccior som på ett utmärkt vis kan illustrera uppsprickningen och förkastningsaktiviteten längs Tornqvistzonen. Det blir spännande att se hur planerna utvecklas!


I augusti har fältbesöken gått slag i slag och klassiska lokaler har fått besök.
Det gamla skifferbrottet och alunbruket i Andrarum är nu en del av ett stort naturreservat och också en del av Christinehofs Ekopark. Det är ett härligt utflyktsmål, med en fin kombination av geologi, kultur- och industrihistoria, vacker natur och finfina fikamöjligheter!
Historien om bruket och brottet är fönämligt berättad på nyproducerade, stora vackra skyltar, men om geologin står det i princip ingenting... Det står att lokalerna har ett stort geologiskt värde och är viktiga att bevara, men det finns ingen information om varför. Det är synd för det är en spännande berättelse som ligger förborgad i den svarta skiffern.

Den anrika gamla kaffestugan i anslutning till alunbruket.

Kalksten från Bjärsjölagård

I Bjärsjölagård finns också ett äldre stenbrott med kalksten. Den är från Silurisk tid och en klassisk lokal för revkalksten av samma typ som på Gotland. Stenbrottets väggar är ganska svåråtkomliga, men det finns lösa stenar och man kan hitta en del fossil. Framförallt är det brachiopoder och crinoidestjälkar. I sjön nere i brottet finns en grillplats, men tyvärr ingen information om geologin utom en mening om kalkens ålder på en informationsskylt om brottet.

Ingång till den ugnen i den gamla keramikfabriken, nu saluhall i Höganäs.

Skärning genom kolförande lager ovanför den övre kolflötsen i Schakt A i Höganäs.

Senare i augusti besökte jag Höganäs och fick kunnig och spännande guidning runt i samhället av Richard Åkesson vid Höganäs kommun. Vi besökte varphögarna Ärtan och Bönan, gruvortshålet vid A-schaktet, saluhallen i de gamla fabrikslokalerna efter Höganäs Saltglaserade Keramik och mycket mer. Det var verkligen en spännande dag och väldigt roligt att se hur Höganäs förvaltar sitt industriarv efter kol- och lerbrytning och tillverkningen av de världsberömda keramiska produkterna. Här finns också massor av potential att knyta ihop en berättelse som tar en runt i Höganäs och genom geologin som lade grunden för hela industrin.


Den 9 september är det Geologin Dag och det händer en massa spännande runt om i Skåne. Kolla deras hemsida för att hitta något spännande: https://www.geologinsdag.nu/


Glöm inte att Geopark Skåne finns på Facebook och vill man kontakta mig går det bra på: info@geoparkskane.se

Det var allt för den här gången!

Vi hörs snart igen!

Följ oss i våra sociala kanaler.

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du kan vara intresserad av vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.