Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Geopark Skåne direkt i din inkorg

Detta är det allra första nyhetsbrevet, det första av många hoppas jag, om det projekt jag kallar Geopark Skåne.
I nyhetsbreven kommer jag, Emma Rehnström- projektledare för Geopark Skåne, att berätta om vad som händer i projektet och hur det utvecklas på olika sätt.


Eftersom det är det första nyhetsbrevet tänkte jag berätta lite kort vad et här handlar om.

En Geopark är ett avgränsat geografiskt område med ett antal s.k. geosites, det vill säga geologiska besöksmål, som är sammanknutna genom ett geologiskt tema. Knutna till geoparken finns sedan, ja vad man väljer själv! Det kan vara andra besöksmål eller aktiviteter. De kan ha med geologi att göra eller inte, eller de kan komma till att få med geologi att göra!
Det finns geoparker i hela världen och det finns nätverk för geoparker, i Europa och globalt. Det globala nätverket av geoparker stöds av UNESCO, precis som “Världsarv” eller “Biosfärsområde”. I Sverige finns än så länge ingen Europeisk Geopark, men det finns andra projekt som är på gång.

Jag, Emma, driver sedan början av 2015 en geologisk konsultfirma, Geologica Consult Sweden. Jag började fundera kring geoparker under hösten 2014 och sedan har idén legat och mognat tills ganska nyligen.


Nu är det redan början av april och råkorna konfererar högljutt i träden utanför mitt fönster. Liksom knopparna börjar brista där ute verkar nu de första Geopark Skåne initiativen att på allvar bryta ut!

De senaste veckorna har aktiviteten varit intensiv med att skriva olika ansökningar om finansiering och nu är fyra olika ansökningar om finansiering inskickade!

Wallåkra Stenkärlsfabrik

I februari besökte jag Åsa Orrmell på Wallåkra Stenkärlsfabrik. Stenkärlsfabriken ligger i gamla anrika byggnader ett stenkast från den orginala dinosauriefotspårslokalen i Borgens naturreservat. Vi enades om att skriva en ansökan till Riksantikvarie-ämbetets satsning på Arbetslivsmuseer: ”Skapa en geologisk utställning i Wallåkra Stenkärlsfabrik” och Wallåkra Stenkärlsfabrik står som sökande.

Vackra levande industrilokaler i Wallåkra Stenkärlsfabrik, en disig dag i slutet av februari. Här förvaltas skånsk kulturhistoria genom använding av traditionella tekniker vid framställning av modernt brukshantverk.

Bjuv gruvmuseum

I februari besötes också Gruvmuséet i Bjuv med engagerad guidning av Olle Lundgren och samtal inleddes med Catarina Månsson på Bjuvs kommun om att ansöka om medel för att uppgradera och uppdatera den geologiska delen av utställningen. Även denna ansökan gick till Riksantikvarie-ämbetets satsning på Arbetslivsmuseer: ”Uppgradera den geologiska utställningen i Bjuvs gruvmuseum och Bjuvs Kommun står som sökande.

Scen från en gruvort genom en kolflöts, levande- gjord i Bjuvs gruvmuseum. Ett fantastiskt litet museum inhyst i det gamla maskinhuset till ett av gruvschakten i Bjuv.

För själva arbetet att etablera grunden för en Geopark, d.v.s. att definiera geositer och grundlägga den lokala förankringen har ansökningar om finansiering sökts från andra källor:
• Ansökan till Tillväxtverkets Regionala fond: ”Förstudie Geopark Skåne”.
• Ansökan till Miljövårdsfonden under Region Skåne: ”Förstudie Geopark Skåne”.
På båda dessa ansökningar står Geologica Consult som sökande.

Med stor glädje kan meddelas att både anslag från Region Skånes Miljövårdsfond och Tillväxtverket nu är beviljade och arbetet med att inventera skånska geologiska besöksmål och förankra geoparken kan äntligen börja!
Har du några tips och/ eller smultronställen så vill jag gärna höra!


Kvarbliven kvarnsten i Höörsandsten, fortfarande i skogen.

Skånsk Landskapsdag

Den 25/4 var det Skånsk Landskapsdag. Den hölls i år på Älvkullen i Höör och temat var “Geologins betydelse i landskapet”. Emma Rehnström (Geologica Consult) höll ett kortare inlägg med titeln ”Geopark Skåne- en presentation”. En härlig dag med spännande föredrag, mycket fin och värdefull respons på projektet Geopark Skåne. Tack alla! Tre härliga potentiella geosites besöktes på eftermiddagen, nämligen Gunnarps Tegelbruk, basalten i Allarps Bjär och Stenskogen.


En annan milstolpe är att projekt Geopark Skåne nu tar sig ut i den digitala rymden. Domännamnet “www.geoparkskane.se” är nu registrerat och arbetet med att upprätta en webplats kan börja!
Det går redan nu att skicka e-post till: info@geoparkskane.se
och man kan följa med och gilla oss på Facebook på ”Geopark Skåne”.

Det var allt för den här gången!

Vi hörs snart igen!

Besök oss på vår webbplats eller följ oss i våra sociala kanaler.

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.