Email not displaying correctly? View it in your browser

CHARLOTTE ENGELKES NEWSLETTER

 

Engelkes Spöksupé

Charlotte Engelkes och Göran Martling på Strindbergs Intima Teater i Stockholm.

På Allhelgonadagen den 1 november 2017 är det premiär för Charlotte Engelkes nya föreställning Engelkes Spöksupé. Ett musikaliskt fantasi-spel, specialskrivet för ett uruppförande på Strindbergs Intima teater i Stockholm. På Spöksupé kan vem som helst, levande eller död, uppenbara sig.

Tillsammans med pianisten Göran Martling bjuder Engelkes in till en uppsluppen duett i ett rikt och sinnligt universum baserat på Strindbergs texter och över- och underjordisk musik.

Glädjenphoto Petra Hellberg

 

        ”Ingenting är vad det synes vara, utan snarare sin motsats” –  August Strindberg

Engelkes Spöksupé är demaskerad, doftande, genomlyst och lekfullt ektoplastisk.

Olika existenser och figurer ur utvalda Strindbergs verk träder fram och tillbaka för att avslöja, berätta och befria sin egen historia. Ett nykomponerat ”gravkammarspel” växer fram där musik och Strindbergs texter ligger till grund för en personlig reflektion över livet, döden och mellanrummen.                               

Titeln Spöksupé är hämtad ur Strindbergs drama Spöksonaten, som först bar namnet Spöksupén. Dramat är med sitt innehåll en trosföreställning och en filosofiplatå för Engelkes och Martlings egna kammarspel där, förutom texten, också musiken av ljuddesignern Willi Bopp har en bärande roll. Engelkes förmedlar ett eget Universum och låter Indras dotter, och Fröken i hyacintrummet bli ledsagare.  Vi känner igen studenten, mumien och det lidande paret Edgar och Alice från Dödsdansen som fastnat i kortspel o sång.

Under våren och hösten har Charlotte Engelkes och Göran Martling, heltidsanställd musiker och aktör på Dramaten sedan 30 år, träffats, samtalat och musicerat tillsammans. Föreställningen Engelkes Spöksupé har växt fram genom ett delande av musikaliska och poetiska referenser. Tillsammans med några av Engelkes välkända medarbetare har en lustfylld, varm och generös helaftonsföreställning tagits fram. Engelkes Spöksupé baseras på texter och sånger som direkt eller indirekt kan knytas till August Strindbergs värld. Ett kollage med karaktärer från olika Strindbergs verk har förts samman och ger mening som både fördjupar och förändrar, i ett helt nytt och personligt koncept.

Regissören Charlotte Engelkes uppsättningar rör sig ofta i gränslandet mellan teater, dans och performance. Hon öppnar publikens alla sinnen och lämnar ingen oberörd. Det är djupt mänskligt, allvarligt, överraskande och glädjefullt. Tidigare succéer som ”Miss very Wagner” och ”Svarta Hål- en Kvantfysik Vaudeville” har visats på TV och förmedlat skarphet och humor till en stor publik. Engelkes har nyligen avslutat sin turné av omtalade solot ”Min Mamma –En Dokumentärmusikal” med Dansnät Sverige. I oktober i år turnerade hon som Drottning Gertrud i ”Tiger Lillies performs Hamlet” på Teaterfestivaler Buenos Aires och Chile.

Göran Martling är känd musiker och pianist som samarbetat med flertalet stora svenska artister som Arja Saijonmaa, Staffan Westberg, Basia Frydman med flera, både på och utanför Dramaten. I höst aktuell med ”Improvisation på slottet” med Andreas T Olson och ”De sista vittnena” på Dramaten.

Engelkes Spöksupé har Urpremiär den 1 november 2017 på Strindbergs Intima Teater i Stockholm och spelar sedan 3, 4, 5, 9, 10, 11 och 12 november. 

BILJETTER GÅR ATT KÖPA VIA TICKSTER: BILJETTER

Vill du följa produktionen så besök vår facebooksida här.

Mer information om Strindbergs Intima teater hittar du här.

ENGELKES SPÖKSUPÉ med Göran Martling

Medverkade på scen: Charlotte Engelkes, Göran Martling

Idé och Regi: Charlotte Engelkes

Text: August Strindberg, samt sångtexter av R Wagner, J Brahms, Schumann med svensk översättning av Göran Martling

Ljuddesign och musik: Willi Bopp

Kostym: Anna Ardelius
Ljus: Karl Svensson

Objekt: Bo Arenander
Fotograf: Julius Bohlin

Producent: Kristian Anshelm

en ASTARTE produktion med stöd från Kulturrådet och Stockholms Stad.

 

 
Unsubscribe Website Contact Join us on Facebook

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!